Werkgeversaansprakelijkheid
Als werkgever heb je zorgplicht. Dat betekent dat je er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje – en dan heb je gelukkig een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering.
Wat is werkgeversaansprakelijkheid?
Wat is werkgeversaansprakelijkheid?
Heb je mensen in dienst, dan heb je de plicht om ervoor te zorgen dat zij veilig kunnen werken. Je moet bijvoorbeeld je kantoor of werkplaats zodanig inrichten dat het er veilig werken is en de kans op ongelukken zo klein mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het zorgvuldig wegwerken van losse kabels zodat jouw mensen hier niet over kunnen struikelen. Of aan de geode beschermingsmiddelen om vellig te kunnen werken. Ook zijn goede instructies van belang: weet iedereen hoe hij of zij moet handelen in bepaalde situaties? Dit valt allemaal onder je zorgplicht als werkgever. Voldoe je hier niet aan en overkomt een van je medewerkers iets, dan kun je als werkgever aansprakelijk gesteld worden.
Werkgeversaansprakelijkheid reikt ver
Werkgeversaansprakelijkheid reikt ver
Je werkgeversaansprakelijkheid houdt niet op bij de deur van jouw bedrijf. Krijgt een van jouw medewerkers een auto-ongeluk onder werktijd, dan kan het zijn dat jij daar als werkgever aansprakelijk voor gesteld wordt. Hetzelfde geldt voor een bedrijfsuitje: ook een ongeval tijdens een vrolijke middag met het team in een klimhal valt onder jouw werkgeversaansprakelijkheid. Ook goed om te weten: je hebt ook een zorgplicht voor ingehuurde krachten, zoals zzp'ers en uitzendkrachten.
Zo beperk je als werkgever aansprakelijkheid
Zo beperk je als werkgever aansprakelijkheid
Je werkgeversaansprakelijkheid kun je niet omzeilen. Je hebt immers die zorgplicht voor je medewerkers en andere ingehuurde krachten en een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Op zo’n moment moet je kunnen laten zien dat je goed invulling hebt gegeven aan je zorgplicht. Bijvoorbeeld welke voorzorgsmaatregelen je getroffen hebt, hoe en wanneer je je medewerkers van instructies hebt voorzien, etc. Op die manier kun je je werkgeversaansprakelijkheid beperken. Maar dat neemt niet weg dat je als werkgever toch al gauw aansprakelijk wordt gesteld als een van je medewerkers letsel oploopt onder werktijd. Zeker bij ingrijpend letsel kunnen de kosten hard oplopen. Een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten.
Als medewerkers jou als werkgever aansprakelijk stellen voor schade
Als medewerkers jou als werkgever aansprakelijk stellen voor schade
Een ongeval op het werk is vaak een nare aangelegenheid voor alle betrokkenen. Ook de gevolgen kunnen langslepend zijn. Op zo’n moment kun je als werkgever wel wat goede ondersteuning gebruiken. Bij Blauw & Florijn doen we er alles aan om je écht te helpen. Door snel te handelen, je goed te adviseren en praktisch door te pakken. En dat alles met oprechte aandacht. Dat mag je van ons verwachten.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Dat kan. De zorgplicht die je als werkgever hebt, geldt namelijk ook voor psychisch letsel, zoals een burn-out. Om jou als werkgever aansprakelijk te stellen voor dit letsel moet jouw werknemer wel kunnen aantonen dat de burn-out echt het gevolg is van de omstandigheden op het werk en niet van privéomstandigheden zoals financiële problemen of problemen thuis.
Nee, dat is niet verplicht. Maar we raden je zeker aan om een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want op grond van goed werkgeverschap zul je de letselschade en de eventuele materiële schade na een ongeval toch moeten vergoeden. En omdat de kosten daarvan enorm hoog kunnen zijn, wil je dat echt niet uit eigen zak hoeven betalen.
Dat is vanuit het perspectief van goed werkgeverschap in veel gevallen een goed idee. Een ongevallenverzekering keert namelijk een vast bedrag uit als jouw medewerker na een ongeval blijvend invalide raakt of komt te overlijden. Of jij als werkgever aansprakelijk bent voor het ongeval, speelt hierbij geen rol. Met dit bedrag kun je je medewerker en/of zijn of haar familie helpen na het ongeval.