Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek

De verhuurhypotheek wordt steeds populairder. Dat is niet verwonderlijk: als de spaarrente laag staat, kan beleggen in vastgoed een aantrekkelijk alternatief zijn om vermogen op te bouwen. De verhuurhypotheek wordt ook afgesloten door ouders die een woning kopen voor hun kinderen, bijvoorbeeld als ze gaan studeren.

Hypotheek voor verhuur
Vermogen opbouwen
Speciale voorwaarden

Hypotheek voor tweede huis om te verhuren

Hypotheek voor tweede huis om te verhuren

Als je je gaat oriënteren op een hypotheek voor een tweede huis om te verhuren, dan is het goed om te weten dat een hypotheek voor verhuur toch echt anders is dan de hypotheek voor je eigen woning. Er is vaak een maximum bedrag dat je kunt lenen, de rente is hoger, de looptijd is per bank verschillend en de rente is niet aftrekbaar voor je inkomstenbelasting.

De verhuurhypotheek en de rente

De verhuurhypotheek en de rente

De rente die je betaalt voor een verhuurhypotheek is hoger dan de rente op de hypotheek voor je eigen woning. Dat komt omdat er andere risico’s een rol spelen: je kunt bijvoorbeeld zonder huurders (en dus zonder inkomsten) komen te zitten en je kunt in conflict raken met je huurder(s). Daarnaast zijn verhuurde panden minder waard dan ‘gewone’ woningen. Voor deze risico’s rekenen geldverstrekkers extra kosten in de vorm van een hogere rente voor je verhuurhypotheek.

Aan wie mag je een huis verhuren met hypotheek

Aan wie mag je een huis verhuren met hypotheek

Een huis met hypotheek verhuren is aan regels gebonden. Zo mag je de woning niet verhuren aan toeristen of via platforms als Airbnb. De woning waar je een verhuurhypotheek voor afsluit, mag meestal ook geen vakantiewoning zijn of een stacaravan.

Hypotheekvormen verhuurhypotheek

Hypotheekvormen verhuurhypotheek

Met een verhuurhypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daardoor kun je voor je hypotheekvorm verder kijken dan alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je hypotheek aflossingsvrij financieren. Hiermee zijn de lasten van je verhuurhypotheek lager, omdat je maandelijks minder hoeft af te lossen. We leggen we je altijd helder uit wat voor jou de beste keuze is.

Verzekeringen bij je verhuurhypotheek

Verzekeringen bij je verhuurhypotheek

Sluit je een verhuurhypotheek af, dan ben je verplicht om ook een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert uit als je te maken krijgt met schade door brand, ontploffing, inbraak en weersomstandigheden zoals storm, hagel en blikseminslag. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel een aanrader. Hiermee verzeker je je spullen in huis tegen schade en diefstal. Dat is wel een geruststellend idee, want een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje. Wij helpen je niet alleen aan de beste verzekering, we garanderen je ook de beste schadeafhandeling. Want dat is waar het om gaat als je een schade hebt: dat je écht geholpen wordt, met de beste en snelste oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Dat hangt ervan af welk huis het betreft. Is het je eerste woning en heb je daar een hypotheeklening op, dan mag je niet zomaar gaan verhuren. Hier heb je vrijwel altijd toestemming van je geldverstrekker nodig. Gaat het om een hypotheek voor een tweede huis dat je speciaal hebt gekocht om te verhuren, dan mag verhuren wel.

Bij een hypotheek voor verhuur gelden andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor je eigen woning. Bij een hypotheek voor verhuur kun je meestal zo’n 70-90% van de marktwaarde van de woning lenen. Het resterende bedrag zul je dus zelf op tafel moeten leggen.

Kamerverhuur is met de verhuurhypotheek meestal alleen mogelijk als in ieder geval één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van je is. Daarnaast moet je ook checken of het bestemmingsplan kamerverhuur toelaat.