Hypotheek en verhuizen
Met je hypotheek verhuizen naar een nieuwe woning, dat kan. Natuurlijk kun je ook kiezen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij verhuizen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt er onder andere van af hoe gunstig je bestaande hypotheek is. Wij leggen je uit hoe dat zit.
USP Verhuizen
Hypotheek behouden bij verhuizing
Hypotheek behouden bij verhuizing
In sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden mag je je bestaande hypotheek meenemen bij verhuizing. Zeker als je een gunstige hypotheek hebt, kan dat een goede optie zijn. Bijvoorbeeld omdat je nog een bankspaarhypotheek hebt met veel zekerheid en veel fiscaal voordeel. Of omdat je nu een lage rente betaalt die voor een langere periode vast staat. In zulke gevallen kan het meeverhuizen van je hypotheek de beste keuze zijn. Wil je je hypotheek behouden bij verhuizing maar heb je voor je nieuwe woning een hogere hypotheek nodig? Dan moet je dat extra deel financieren bij je huidige bank.
Hypotheek aflossen bij verhuizing
Hypotheek aflossen bij verhuizing
Een verhuizing kan een goede aanleiding zijn om te bekijken of je met een nieuwe hypotheek voordeliger uit bent. Kun je geld besparen met een nieuwe hypotheek? Dan kun je je bestaande hypotheek eerder aflossen. Meestal brengt je bank een boete in rekening als je je hypotheek eerder aflost. Maar als je gaat verhuizen kun je in veel gevallen je hypotheek oversluiten zonder boete om zo voor je nieuwe woning een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten.
Dubbele hypotheek bij verhuizen
Dubbele hypotheek bij verhuizen
Het zijn dat je te maken krijgt met een dubbele hypotheek als je gaat verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je wacht op de oplevering van je nieuwbouwwoning of omdat je oude huis nog niet verkocht is. het kan lastig zijn om deze dubbele lasten te dragen. Je zou dan kunnen kiezen voor een overbruggingskrediet. Een schrale troost: zit je met een dubbele hypotheek rond het verhuizen, dan kun je gedurende maximaal twee jaar de hypotheekrente op allebei je woningen aftrekken van je inkomstenbelasting.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Als je je hypotheek meeneemt bij je verhuizing, zijn daar bepaalde kosten aan verbonden. Denk hierbij aan de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de kosten van het taxatierapport en de notariskosten voor een nieuwe hypotheekakte. Wil je een NHG hypotheek, dan betaal je hiervoor eenmalig een premie.
Je hebt een restschuld als de lening die je hebt voor je woning hoger is dan de verkoopprijs van je woning, na aftrek van de verkoopkosten. Verkoopkosten zijn bijvoorbeeld makelaarskosten en de kosten voor het verplichte energielabel. Een restschuld betekent dat je na de verkoop van je huis niet genoeg geld hebt om je schuld mee af te lossen. Er zijn steeds meer banken die een eventuele restschuld mee willen financieren met je nieuwe hypotheek als je gaat verhuizen. Hierdoor gaan je maandlasten echter wel omhoog.