Oversluiten van je hypotheek

Oversluiten van je hypotheek

Je hypotheek oversluiten zonder boete, dat kan. Maar ook als je wel een boete moet betalen, kun je vaak nog steeds veel besparen op je maandlasten. Daarnaast kan meer zekerheid ook een goede reden zijn om je hypotheek over te sluiten.

USP Oversluiten

Lagere maandlasten
Inzicht in de kosten
Meer zekerheid

Goede redenen voor het oversluiten van je hypotheek

Goede redenen voor het oversluiten van je hypotheek

De meeste mensen gaan hun hypotheek oversluiten omdat ze hierdoor maandelijks minder hoeven te betalen voor hun hypotheek. En daarmee hou je simpelweg meer geld over voor andere dingen. Zeker met de lage rentes van dit moment, levert het oversluiten van de hypotheek al gauw een leuke besparing op. Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten als je meer zekerheid en rust wilt. Bij een beleggingshypotheek bijvoorbeeld is het niet zeker dat je aan het einde van de looptijd voldoende kapitaal hebt om je hypotheek mee af te lossen. Stap je over naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, dan los je gegarandeerd je hypotheek af.

Boete oversluiten hypotheek

Boete oversluiten hypotheek

Als je je hypotheek gaat oversluiten, betekent dat dat je je hypotheek bij je huidige bank eerder gaat aflossen dan afgesproken was. Hierdoor loopt je bank inkomsten mis. De bank wil daar graag compensatie voor ontvangen en dat gebeurt in de vorm van een oversluitboete. Hoe hoog de boete voor het oversluiten van je hypotheek is, verschilt enorm per bank. Soms kan dat oplopen tot tienduizenden euro’s. Ondanks deze boete kan het oversluiten van je hypotheek nog steeds per saldo voordeliger zijn. We leggen graag aan je uit hoe dat in jouw situatie zit.


Kosten oversluiten hypotheek

Kosten oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek brengt ook nog andere kosten met zich mee. Je hypotheek oversluiten betekent eigenlijk dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Dus zal de waarde van je woning bepaald moeten worden en hiervoor moet je een taxatierapport laten maken. Daarnaast zul je de hulp van een hypotheekadviseur willen inschakelen om tot de beste en meest voordelige hypotheek te komen. Die rekent advies- en bemiddelingskosten. Is je nieuwe hypotheek rond, dan moet je langs de notaris: deze stelt de hypotheekakte op en regelt de financiële afhandeling. 

Hypotheek oversluiten zonder boete

Hypotheek oversluiten zonder boete

Je hypotheek oversluiten zonder boete kan maar op twee momenten. De eerste is aan het einde van de rentevastperiode. Jouw rentevastperiode kan variëren van 1 tot 30 jaar. Loopt deze termijn af, dan krijg je van je bank een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel ga je natuurlijk vergelijken met aanbiedingen van andere geldverstrekkers. Zie je ergens anders een beter voorstel, dan kun je je hypotheek oversluiten zonder boete. Ook als je gaat verhuizen kun je meestal boetevrij aflossen om voor je nieuwe woning een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek omvatten de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de kosten van het taxatierapport en notariskosten. Al met al moet je voor het oversluiten van je hypotheek al gauw rekenen op een bedrag van rond de 4000 euro.

Een hypotheek oversluiten doe je meestal omdat je daarna lagere maandlasten hebt, zelfs nadat je alle kosten gemaakt hebt. Door de besparing naast de kosten te zetten, zie je binnen hoeveel tijd je deze kosten weer terugverdient. Zeker als je nu een hogere hypotheekrente betaalt dan de huidige rente, kan oversluiten al gauw financieel aantrekkelijk uitpakken voor je.

Zelf je hypotheek oversluiten is een hele opgave. Je wilt immers een goede vergelijking tussen alle aanbieders kunnen maken op prijs én op voorwaarden en je wilt niet te veel betalen. Een hypotheekadviseur kan dat voor je doen. Wel kun je op verschillende sites de voordelen van het oversluiten van je hypotheek berekenen, bijvoorbeeld bij de Consumentenbond.