Maandlasten verlagen

Je woonlasten zijn vaak je grootste uitgave in de maand. Het is daarom een goed idee om zo nu en dan te kijken of je die lasten kunt verlagen. Want hoe lager de maandlasten voor je hypotheek, hoe meer geld je overhoudt voor andere dingen!

USP Lagere maandlasten

Lagere rente
Extra aflossen
Oversluiten hypotheek

Lagere maandlasten hypotheek

Lagere maandlasten hypotheek

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor lagere maandlasten op je hypotheek. Die maandlasten bestaan meestal uit een deel aflossing en een deel rente. Zowel via de rente als via de aflossing kun je je maandlasten verlagen. Hieronder vertellen we je hoe dat zit.

Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek

Ieder jaar mag je zonder kosten een deel van je hypotheek extra aflossen. Bij alle banken is dat minimaal 10% van de hoofdsom, maar bij veel geldverstrekkers is dit percentage hoger. Heb je een hypotheekvorm waarbij je maandelijks aflost, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, dan verlaag je door extra af te lossen je hypotheekschuld. Het aflossingsdeel van je maandlasten wordt daarna lager. Over een lagere schuld hoef je ook minder rente te betalen. Dat deel van je maandlasten zal dus ook dalen.

Lagere hypotheekrente

Lagere hypotheekrente

Hoe meer je aflost, hoe lager je schuld wordt. Daarmee neemt ook het terugbetalingsrisico voor je bank af. Als de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning gunstig is, kom je mogelijk in een andere risicoklasse terecht. Hierdoor kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Goed om te weten: deze bijstelling kan vaak al tussentijds geregeld worden, dus voordat je rentevaste periode afgelopen is. En dat is mooi, want hoe lager de hypotheekrente is die je betaalt, hoe lager je maandelijkse lasten zijn. 

Oversluiten hypotheek

Oversluiten hypotheek

Is de huidige rente lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan is het de moeite waard om bij je huidige bank te kijken wat de mogelijkheden zijn om een over te stappen op een lagere rente. Een lagere rente betekent immers lagere maandlasten. Het kan ook zo zijn dat een andere geldverstrekker een betere aanbieding heeft. In dat geval kun je je hypotheek oversluiten. Aan het oversluiten van je hypotheek zijn wel kosten verbonden. Toch kan het oversluiten van je hypotheek nog steeds per saldo voordeliger zijn omdat je deze kosten via de lagere rente terugverdient. We leggen graag aan je uit hoe dat in jouw situatie zit.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek omvatten de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de kosten van het taxatierapport en notariskosten. Al met al moet je voor het oversluiten van je hypotheek al gauw rekenen op een bedrag van rond de 4000 euro.

Een hypotheek oversluiten doe je meestal omdat je daarna lagere maandlasten hebt, zelfs nadat je alle kosten gemaakt hebt. Door de besparing naast de kosten te zetten, zie je binnen hoeveel tijd je deze kosten weer terugverdient. Zeker als je nu een hogere hypotheekrente betaalt dan de huidige rente, kan oversluiten al gauw financieel aantrekkelijk uitpakken voor je.

Het klinkt wat tegenstrijdig, aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Maar het mag wel. Ieder jaar mag je zonder kosten een deel van je hypotheek extra aflossen, ook als dat een aflossingsvrije hypotheek is. Bij alle banken is dat minimaal 10% van de hoofdsom, maar bij veel geldverstrekkers is dit percentage hoger.