Hypotheek nieuwbouw

Hypotheek nieuwbouw

Met een nieuwbouw hypotheek kun je je nieuwbouwhuis financieren, maar ook een huis dat je zelf gaat bouwen. De hypotheek bij nieuwbouw werkt net even anders dan de ‘gewone’ hypotheek. Wij vertellen je graag hoe dat werkt.

USP Nieuwbouw

Mogelijkheid voor NHG
Oplossing voor dubbele lasten
Gunstige rente

Nieuwbouw hypotheek

Nieuwbouw hypotheek

Je nieuwbouw hypotheek start als bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaal je de rekeningen van de aannemer en de kosten van het meerwerk, zoals je keuken. Zodra je geld opneemt uit je bouwdepot, ga je hier hypotheekrente over betalen. Over het deel dat nog in het bouwdepot staat, ontvang je rente. Het verschil tussen de rente die je betaalt en die je ontvangt, noem je de bouwrente. Naarmate de bouw vordert en je dus meer kosten maakt, ga je ook meer hypotheekrente betalen en stijgen je maandlasten. Net zo lang tot je bouwdepot leeg is en je een volledige schuld hebt in je nieuwbouw hypotheek.

Hypotheek nieuwbouw berekenen

Hypotheek nieuwbouw berekenen

Bij het berekenen van een hypotheek voor nieuwbouw, gelden dezelfde voorwaarden en eisen als bij een ‘gewone’ hypotheek. Belangrijkste verschil is dat je naast de koopsom van je nieuwbouwhuis ook nog extra kosten hebt, zoals de aanschaf van de keuken en de badkamer. Dit meerwerk kun je meefinancieren met de hypotheek voor je nieuwbouwwoning. Ook de bouwrente op je bouwdepot kun je meefinancieren. Handig om te weten: bij de aankoop van een nieuwbouwhuis betaal je geen overdrachtsbelasting. En omdat je een nieuwbouwhuis niet hoeft te laten taxeren, heb je geen taxatiekosten voor je hypotheek. Ook op langere termijn heb je vaak lagere kosten; nieuwbouwhuizen zijn vaak energiezuinig en omdat alles nieuw is, hoef je de eerste jaren vaak nauwelijks kosten te maken voor onderhoud aan je huis.

Dubbele lasten nieuwbouw financieren

Dubbele lasten nieuwbouw financieren

Er zit een periode tussen het moment dat je een nieuwbouwhuis koopt en dat je er daadwerkelijk gaat wonen. Het huis moet immers gebouwd worden – en dat duurt al gauw zo’n 6 tot 12 maanden. En vaak is het ook niet zeker wanneer de precieze oplevering van je nieuwbouwhuis zal zijn. In die tussentijd moet je ergens wonen en dus ook woonlasten betalen. Om die dubbele lasten bij nieuwbouw te financieren, heb je verschillende mogelijkheden. Heb je zelf voldoende geld om deze lasten te dragen, dat is dat de goedkoopste optie. Lukt dat niet, dan kun je soms de extra hypotheekrente meefinancieren in je hypotheek. Dat betekent wel dat je hypotheekschuld hoger wordt – en daarmee uiteindelijk ook je maandlasten voor de hypotheek voor je nieuwbouwwoning.

Verzekeringen bij je nieuwbouw hypotheek

Verzekeringen bij je nieuwbouw hypotheek

Sluit je een nieuwbouw hypotheek af, dan ben je verplicht om ook een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert uit als je te maken krijgt met schade door brand, ontploffing, inbraak en weersomstandigheden zoals storm, hagel en blikseminslag. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel een aanrader. Hiermee verzeker je je spullen in huis tegen schade en diefstal. Dat is wel een geruststellend idee, want een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje. Wij helpen je niet alleen aan de beste verzekering, we garanderen je ook de beste schadeafhandeling. Want dat is waar het om gaat als je een schade hebt: dat je écht geholpen wordt, met de beste en snelste oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Ja. Als je van koop- naar koopwoning gaat, is de hypotheekrente van een nieuwbouwwoning in aanbouw ook aftrekbaar. Dan profiteer je dus van dubbele hypotheekrenteaftrek.

Een bouwdepot is een aparte, geblokkeerde rekening waar het geld van je nieuwbouwhypotheek op staat. Van deze rekening betaal je de kosten van de bouw van je nieuwbouwhuis, zoals de facturen van de aannemer. Je betaalt alleen hypotheekrente over het deel van het bouwdepot dat je gebruikt hebt om facturen mee te betalen. Over het bedrag dat nog onaangeroerd in het bouwdepot staat, ontvang je rente. Naarmate de bouw vordert en je dus meer kosten maakt, ga je ook meer hypotheekrente betalen en stijgen je maandlasten.

Ja, dat kan zeker. Hiervoor betaal je een eenmalige premie. Deze kosten zijn overigens weer fiscaal aftrekbaar. Tegenover deze premie staat wel dat je bank je korting geeft op je hypotheekrente.