Zakelijke hypotheek

Zakelijke hypotheek

Met een zakelijke hypotheek kun je je bedrijfspand financieren, een stuk grond aankopen of een verbouwing aan je pand doen. Dat kan een mooie investering zijn in je kantoor, winkel, restaurant, opslag of andere bedrijfsruimte. Wij geven je inzicht in de mogelijkheden.

USP Bedrijfspand

Slimme investering
Eigen inleg nodig
Kortere looptijd

Zakelijke hypotheek berekenen

Zakelijke hypotheek berekenen

Om de hypotheek bedrijfspand te berekenen, is het goed om te weten dat je voor een zakelijke hypotheek geen 100% van de marktwaarde van je bedrijfspand kunt lenen. Hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek, varieert. Sommige banken gaan tot 70% van de marktwaarde, andere tot 90%. Daarnaast kijken banken natuurlijk ook naar je ervaring als ondernemer en naar je bedrijfsresultaten. Hoe beter je kredietwaardigheid, hoe meer je kunt lenen. Andersom geldt dat ook: schatten de banken de risico’s hoger in, dan kan het zijn dat je je bedrijfspand kunt financieren tot slechts 50% of 60%.

Hypotheek bedrijfspand

Hypotheek bedrijfspand

Een bedrijfshypotheek heeft vaak een looptijd van 10 tot 20 jaar. Sluit je een zakelijke hypotheek af voor een verbouwing, dan is de looptijd meestal 10 jaar. De looptijd van een bedrijfshypotheek hangt voor een deel af van de afschrijvingstermijnen waarin je de investering kunt afschrijven. Maandelijks betaal je rente en aflossing. Voor de zakelijke hypotheek wordt meestal gekozen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Rente zakelijke hypotheek

Rente zakelijke hypotheek

De rente op je zakelijke hypotheek bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Hoe hoog die risico-opslag is, hangt af van hoe hoog de bank de risico’s inschat. Hebben ze vertrouwen in jou als ondernemer? Hoe beoordelen ze je aflossingscapaciteit? Heb je vermogen in je bedrijf? Alle factoren bij elkaar bepalen de hoogte van je risico-opslag en daarmee van de rente die je moet betalen. Omdat iedere bank een eigen systematiek hanteert hiervoor, gaan we voor jouw zakelijke hypotheek de rentetarieven vergelijken bij meerdere aanbieders om zo tot de beste hypotheekrente te komen voor jouw zakelijke hypotheek.

Zakelijke hypotheek zonder eigen inbreng

Zakelijke hypotheek zonder eigen inbreng

Zoals we hierboven al beschreven, kun je maar een deel van de marktwaarde van je winkel, kantoor of bedrijfsruimte via je zakelijke hypotheek financieren. Dat betekent dat je het andere deel met eigen geld zult moeten financieren. Daarnaast krijg je ook te maken met de kosten koper, zoals advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de kosten van het taxatierapport en eventueel een bouwkundig rapport, notariskosten en overdrachtsbelasting. Dit bedrag kun je niet meefinancieren met je hypotheek. Ook deze kosten zul je dus uit een ander potje moeten betalen. Een zakelijke hypotheek zonder eigen inbreng is dus niet mogelijk.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Als je een winkel of bedrijfsruimte wilt kopen waar je ook gaat wonen, dan gelden er specifieke regels en voorwaarden. Banken kijken dan onder andere naar de ligging van het pand en wat de verhouding is tussen het bedrijfs- en het woongedeelte. Niet alle banken verstrekken zakelijke hypotheek in zo’n constructie, maar het kan zeker wel. Wij helpen je graag aan de beste oplossing.

Bij een zakelijke hypotheek is de looptijd vaak 10 tot 25 jaar, bij een particuliere hypotheek is dat 30 jaar. Dat komt omdat de looptijd van de bedrijfshypotheek deels afhangt van de termijn waarin je de investeringen kunt afschrijven.

Bij de aankoop van een pand moet je kosten maken. Denk daarbij aan de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de kosten van het taxatierapport en eventueel een bouwkundig rapport, notariskosten en overdrachtsbelasting. Al deze kosten bij elkaar noem je de ‘kosten koper’. Meestal komt dat bedrag uit op zo’n 6 tot 8% van de koopsom van je bedrijfspand.