Overwaarde huis gebruiken

Overwaarde huis gebruiken

Als jouw huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheekschuld, heb je overwaarde. Vaak zorgt een stijging van de huizenprijzen voor overwaarde. Die overwaarde op je huis kun je op meerdere manieren gebruiken. Let daarbij wel goed op de bijleenregeling.

USP Overwaarde

Meerdere mogelijkheden
Check fiscaal voordeel
Cash of ‘in stenen’

Overwaarde huis berekenen

Overwaarde huis berekenen

Om de overwaarde van je huis te berekenen, moet je weten hoeveel hypotheekschuld je nog open hebt staan en wat de waarde van je huis is. De waarde van je huis is zelf lastig in te schatten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de rekentool van het Kadaster. Is de waarde van je woning hoger dan je hypotheekschuld, dan heb je overwaarde. Natuurlijk kun je ook bij ons langskomen. Wij kunnen dan snel en gemakkelijk de overwaarde van je huis berekenen.


Overwaarde huis opnemen

Overwaarde huis opnemen

Wil je de overwaarde van je huis opnemen, dan kun je gaan verhuizen naar een goedkopere woning of naar een huurwoning. Door de verkoop ga je de overwaarde van je huis cashen en kun je met je geld doen wat je wilt. Let wel even goed op: ga je daarna een nieuwe woning kopen, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dat wil zeggen dat je verplicht bent om de hele overwaarde van je oude huis te gebruiken voor de koop van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan kun je niet volledig gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde huis gebruiken voor keuken of verbouwing

Overwaarde huis gebruiken voor keuken of verbouwing

Overwaarde op je huis is leuk, maar het geld zit natuurlijk wel ‘vast in stenen’. Toch kun je de overwaarde van je huis wel investeren in bijvoorbeeld een nieuwe keuken of die lang verwachte verbouwing. Hiervoor kun je je hypotheek verhogen, een tweede hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. Extra hypotheek betekent wel dat je maandlasten omhoog gaan. Die extra lasten moet je wel kunnen dragen. Wij maken op een eenvoudige manier inzichtelijk voor je hoe je financiële plaatje eruit ziet als je de overwaarde huis gebruiken voor je nieuwe keuken, badkamer of andere verbouwing.

Overwaarde huis investeren

Overwaarde huis investeren

Heb je besloten om je huis met overwaarde te verkopen, dan kun je met de overwaarde van je huis ook gaan investeren of gaan beleggen. Vanwege de bijleenregeling mag je dan bij je volgende koopwoning minder gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Maar als het (verwachte) rendement op je investeringen hoger is dan het voordeel van de hypotheekrenteaftrek, dan is dit zeker een manier om de overwaarde van je huis te benutten.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Als je je huis verkoopt en je wilt de overwaarde van je huis opnemen voor het aflossen van andere schulden, dan kan dat. Het is immers aan jou wat je met je geld doet. Toch raden we je aan om de opties goed op een rij te zetten voor je dit doet. Ga je na de verkoop van je huis een (kleinere) woning kopen? Dan ben je volgens de bijleenregeling verplicht om de overwaarde van je woning te gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dat niet – bijvoorbeeld omdat je met dat bedrag andere schulden hebt afgelost – dan kun je voor dat deel geen hypotheekrenteaftrek krijgen. Het is dus handig om goed te berekenen waar je het voordeligst mee uit bent: met schuld en met hypotheekrenteaftrek, of zonder schuld en deels zonder hypotheekrenteaftrek.

Als je je woning verkoopt, los je met de opbrengst daarvan eerst je hypotheek af. Het geld dat je dan overhoudt, is de overwaarde. Deze overwaarde moet je gebruiken bij de financiering van je nieuwe huis. Het bedrag van die overwaarde wordt afgetrokken van het bedrag dat je moet betalen voor je nieuwe huis. Wat er overblijft, is de maximale lening waarover je nog hypotheekrente kunt krijgen. Over alles wat je meer leent, krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Dat is de kern van de zogenoemde bijleenregeling. De bijleenregeling geldt tot drie jaar na de verkoop van je huis.