Scheiden en hypotheek

Een scheiding is meestal geen eenvoudig proces. Hebben jullie samen een huis en een hypotheek, dan moet ook rond je hypotheek het een en ander geregeld worden. Wij helpen je daarbij, zodat jullie snel weten waar jullie aan toe zijn.

USP Scheiden

Goede afwikkeling
Snel duidelijkheid
Inzicht in mogelijkheden

Hypotheek na scheiding

Hypotheek na scheiding

Zodra jullie een echtscheidingsconvenant hebben, kun je aan de slag met de hypotheek. Daarin staat onder andere wat jullie hebben afgesproken over de verdeling van jullie huis en over de hypotheek na de scheiding. Gaan jullie het huis verkopen, dan lossen jullie met de opbrengst van het huis de bestaande hypotheek af. Daarna kunnen jullie dan allebei weer een nieuwe hypotheek afsluiten op basis van je nieuwe financiële situatie. Wil je bij je nieuwe hypotheek gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek, dan moet je in veel gevallen je nieuwe hypotheek in 30 jaar aflossen via een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.

Hypotheek scheiding restschuld

Hypotheek scheiding restschuld

Hou je na de verkoop van jullie gezamenlijke woning en het aflossen van de oude hypotheek geld over, dan heb je overwaarde. Dat is fijn, want dat bedrag kun je dan weer gebruiken voor de aankoop van een eventueel nieuw huis. Het kan ook zijn dat jullie huis minder opbrengt dan je gehoopt had en dat je na het aflossen van je hypotheek bij je scheiding met een restschuld blijft zitten. Als jullie een hypotheek met NHG, dan is het onder voorwaarden mogelijk dat de NHG deze restschuld kwijtscheldt.

Hypotheek overnemen bij scheiding

Hypotheek overnemen bij scheiding

Als jullie besluiten dat een van jullie in het huis blijft wonen na de scheiding, dan koopt diegene vaak de helft van het huis van zijn of haar ex-partner. Wij bekijken dan of het mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten. Daarbij kijken we onder andere naar de financiële situatie van degene die in het huis blijft (de uitgaven veranderen bijvoorbeeld als je de vaste lasten alleen moet betalen) en naar de fiscale gevolgen van de scheiding voor de hypotheek. De hypotheek overnemen bij een scheiding is niet altijd mogelijk. In sommige gevallen moet je dan een nieuwe hypotheek afsluiten.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Als de hypotheek volledig aflossingsvrij is, dan is de kans groot dat je door de nieuwe belastingregels de hypotheek waarschijnlijk niet langer volledig aflossingsvrij door kunt laten lopen. Wij bekijken voor je hoe dat in jouw situatie zit.

Ja, dat kan. Als je je hypotheek gaat oversluiten terwijl de rentevastperiode nog niet afgelopen is, dan wil je bank daar graag compensatie voor ontvangen. Dat gebeurt in de vorm van een oversluitboete. Hoe hoog de boete voor het oversluiten van je hypotheek is, verschilt per bank. Ondanks die boete levert het oversluiten van je hypotheek vaak toch een aardige besparing op vanwege de lage rentes van dit moment. We berekenen graag voor je of dat voor jou het geval is.