Wat is een opstalverzekering?
Fijn wonen betekent veilig wonen. Dat betekent dat je snel en goed geholpen wilt worden als je schade krijgt aan je huis, bijvoorbeeld vanwege een storm of een inbraak. Een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) beschermt je tegen de financiële gevolgen van dit soort schades.
USP Opstal
Opstalverzekering afsluiten
Opstalverzekering afsluiten
Je opstalverzekering (of woonhuisverzekering) keert uit als je schade hebt aan je huis of zaken die vastzitten aan je huis. Denk hierbij aan waterschade aan je vastgelijmde parketvloer na lekkage, schade aan je dak na een storm of schade aan je inbouwkeuken als gevolg van een vlam in de pan. Ook schade aan schuttingen, leidingen, zonnepanelen en je schuur vallen onder je opstalverzekering. Iedereen met een eigen huis moet een opstalverzekering afsluiten. Bij huurwoningen is het dus de verhuurder die de opstalverzekering afsluit.
Een opstalverzekering en een koopappartement
Een opstalverzekering en een koopappartement
Als je een koopappartement hebt, dan hoef je geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Meestal is de VVE dan de partij die de opstalverzekering afsluit.
Opstalverzekering vergelijken
Opstalverzekering vergelijken
Je hebt veel keuze als het gaat om opstalverzekeringen. Dat maakt het lastig om alle opstalverzekeringen met elkaar te vergelijken. Daarom doen wij dat voor je. Wij vergelijken de verzekeringen en doen je een voorstel voor de verzekering met de beste voorwaarden en gunstigste premie. Maar bij Blauw & Florijn doen we nog meer. Meld je een schade bij ons? Dan doen we er alles aan om je écht te helpen. Geld is namelijk vaak slechts onderdeel van de oplossing. Echte hulp zit ook in snelheid, praktisch doorpakken en een luisterend oor. En dat is precies wat je van ons mag verwachten.
Kosten opstalverzekering
Kosten opstalverzekering
De kosten van je opstalverzekering betaal je via je premie. Hoeveel premie je betaalt, wordt onder andere bepaald door de materialen waarmee je huis gebouwd is (een rieten dak is brandgevaarlijker dan een pannendak), hoe je huis onderhouden is (slecht onderhoud betekent vaak meer kans op schade), de locatie van je huis (in grote steden is de kans op inbraak groter dan in een plattelandsdorp) en de hoogte van je eigen risico. Veel verzekeraars gebruiken een herbouwwaardemeter om de waarde van je huis te bepalen.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Als je een hypotheek afsluit, dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een huurwoning dan is een opstalverzekering niet nodig, want die sluit de verhuurder af. Een inboedelverzekering is natuurlijk wel verstandig, ook als je huurt.
Heb je schade aan iets dat vastzit aan je huis, zoals het dak, je vastgelijmde houten vloer, de inbouwapparatuur in je keuken of de regenpijp? Dan valt het onder je opstalverzekering. De schuur en de schutting zitten ook vast, dus die vallen ook onder je opstalverzekering. Via je inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan losse, ‘verhuisbare’ spullen in je huis. Denk hierbij aan je meubels, je televisie, kleding en gordijnen.
Stel, je huurt een woning en daar heb je zelf een mooie houten vloer in gelegd of een nieuwe badkamer in gemaakt. Deze vloer of badkamer is van jou en niet van de verhuurder. Deze zaken worden ‘huurdersbelang’ genoemd. Je keuken, badkamer en een vastgelijmde vloer vallen standaard onder de opstalverzekering, want die zitten immers ‘vast’ aan je woning. De opstalverzekering staat echter op naam van je verhuurder. Wil je de door jou aangebrachte verbeteringen in je huurwoning zelf verzekeren tegen schade, dan kun je huurdersbelang meenemen in je inboedelverzekering.