Een creditcard met de mogelijkheid tot gespreide terugbetaling wordt automatisch bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd, ook al maak je er geen gebruik van. Deze BKR-registratie beïnvloedt de inkomenstoets waarmee jouw maximale hypotheek wordt berekend.

Waarom een BKR-registratie? 

De opnamelimiet op een creditcard wordt als een lening beschouwd. Bij het verstrekken van de kaart is het krediet immers op voorhand goedgekeurd door de bank of andere uitgever. Je kunt er op elk gewenst moment gebruik van maken. Het BKR registreert momenteel alle kredietfaciliteiten waarvan de opnamelimiet boven de 250 euro ligt. Het betreft in eerste instantie een positieve registratie, waarmee je gewoon nieuwe leningen kunt aangaan zoals een hypotheek. Maar het zal wel invloed hebben op hoeveel je maximaal kunt lenen. 

De berekening van jouw hypotheeklast (hoeveel je jaarlijks kunt terug betalen) 

Hypotheekverstrekkers rekenen creditcards mee bij het inschatten van je financiële ruimte om een schuld probleemloos af te lossen. Indien je een kaart met een bestedingslimiet van 2500 euro hebt, zal de bank incalculeren dat je elke maand 2 procent van dit bedrag moet aflossen. Dit komt neer op 600 euro per jaar. Dus als de bank normaliter op basis van jouw bruto jaarinkomen van 32.000 euro een hypotheeklast van maximaal 9000 euro per jaar voor je zou berekenen, dan wordt deze calculatie nu vanwege de creditcard met 600 euro verlaagd naar 8400 euro. 

Meer informatie over: aanvragen hypotheek in combinatie met creditcard 

De directe invloed van een creditcard op een hypotheek 

Voor hypotheken hanteren banken een zogeheten annuïteit. Bij een krediet met een rente van 5,5 procent en een looptijd van 30 jaar hoort bijvoorbeeld een annuïteit van 0,068134. Om te berekenen hoeveel je maximaal mag lenen wordt jouw hypotheeklast gedeeld door de annuïteit. Zonder de creditcard zou je 9000 / 0,068134 = 132.092 euro kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Met de creditcard wordt het 8400 / 0,068134 = 123.286 euro. De kaart heeft jouw leenruimte in dit voorbeeld met 8806 euro omlaag gebracht. 

Wat kan je doen? 

Indien je wilt voorkomen dat een creditcard invloed heeft op jouw hypotheek kan je de mogelijkheid tot gespreide terugbetaling deactiveren. Creditcards waarvan het negatief saldo binnen 30 dagen moet worden terug gestort krijgen geen BKR-registratie. 

Je kunt natuurlijk ook een prepaid creditcard overwegen. 

Bron: Creditcard.nl

© 2019 Blauw & Florijn
design & powered by AWINK Websolutions