Dit is een NHG hypotheek

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. En kun je door omstandigheden je maandlasten niet meer betalen, dan helpt de NHG je.

Dit is een NHG hypotheek

Een betaalbare hypotheek
Vangnet in moeilijke tijden
Nooit te veel lenen

Wat is NHG?

Wat is NHG?

Soms is het lastig om je hypotheek rond te krijgen, bijvoorbeeld als je ondernemer, starter of zzp’er bent. Of omdat je een bepaalde leeftijd bereikt hebt. In zulke situaties kan NHG helpen. Koop je een woning onder de NHG-kostengrens, dan kun je een hypotheek met NHG afsluiten. NHG is een borgstelling en dat geeft je geldverstrekker extra zekerheid waardoor je makkelijker aan een hypotheek kunt komen.

Zo werkt de NHG hypotheek

Zo werkt de NHG hypotheek

Een NHG hypotheek heeft meerdere voordelen: je betaalt een lagere hypotheekrente en je weet zeker dat de hypotheek die je afsluit niet te hoog is. Hierdoor hou je altijd voldoende geld over voor je andere maandelijkse uitgaven. Kun je door omstandigheden (zoals scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid) je maandlasten niet meer betalen, dan heeft NHG een vangnet voor je. Moet je je huis noodgedwongen met verlies verkopen en blijf je met een restschuld zitten, dan heeft de NHG mogelijkheden om jou deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijt te schelden.

Voorwaarden voor een NHG hypotheek

Voorwaarden voor een NHG hypotheek

Je kunt NHG krijgen als je een lening afsluit voor het kopen van een woning, maar ook als je al een eigen woning hebt en deze wilt verbouwen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan bepaalde bedragen. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast aan de hoogte van de gemiddelde huizenprijzen. Voor de Nationale Hypotheekgarantie betaal je eenmalig een premie. Vervolgens betaal je wel een lagere hypotheekrente.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Nee, dat kan niet. Je komt alleen in aanmerking voor NHG bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Is een deel van je hypotheek aflossingsvrij? Dan mag je maximaal 50% van je woningwaarde lenen met NHG.

Voor een NHG hypotheek betaal je eenmalig een premie. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Deze koten verdien je overigens gemakkelijk terug omdat je een lagere hypotheekrente krijgt.