Wat is een lineaire hypotheek?
De lineaire hypotheek is, naast de annuïteitenhypotheek, een van de hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Met een vast bedrag aan aflossing per maand, is dit een overzichtelijke hypotheek. Omdat je maandelijks aflost, neemt je openstaande schuld iedere maand af. Daarmee daalt ook het bedrag dat je aan rente moet betalen.
USP lineair
Een lineaire hypotheek berekenen
Een lineaire hypotheek berekenen
Bij de lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand aan aflossing. Daarnaast betaal je ook rente over de nog openstaande schuld. Omdat je schuld iedere maand iets lager wordt, daalt ook het bedrag dat je aan rente moet betalen. Daarom zijn bij een lineaire hypotheek je maandlasten aan het einde van de looptijd lager dan aan het begin. In een adviesgesprek zullen wij de bruto en netto maandlasten van jouw lineaire hypotheek berekenen.
Is de lineaire hypotheek aftrekbaar?
Is de lineaire hypotheek aftrekbaar?
De rente is bij de lineaire hypotheek aftrekbaar. Sinds 2013 is je hypotheekrente alleen aftrekbaar als je je lening binnen 30 jaar aflost. Bij een lineaire hypotheek is dat het geval. Bij een lineaire hypotheek daalt het bedrag dat je aan rente betaalt gedurende de looptijd. Daarom is je hypotheekrenteaftrek aan het begin van de looptijd het hoogst en neemt die daarna af. Daar staat tegenover dat je ook minder rente gaat betalen, waardoor je maandlasten toch dalen.
Waarom kiezen voor de lineaire hypotheek?
Waarom kiezen voor de lineaire hypotheek?
Het eerste voordeel van de lineaire hypotheek is dat je met deze hypotheek recht hebt op hypotheekrenteaftrek en dat levert een leuk belastingvoordeel op. Ten tweede is de lineaire hypotheek over de hele looptijd gezien goedkoper dan de annuïteitenhypotheek. Dat komt omdat je bij een lineaire hypotheek sneller aflost. Daardoor betaal je over de hele looptijd ook minder hypotheekrente. Omdat je bij de lineaire hypotheek sneller aflost, is deze hypotheek ook nog eens veiliger. Het maakt de kans kleiner dat je met een restschuld zit, bijvoorbeeld als je tussentijds je huis moet verkopen. Tot slot heb je de zekerheid dat je je hypotheek gegarandeerd hebt afgelost aan het einde van de looptijd.
Nadelen van de lineaire hypotheek
Nadelen van de lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek zijn je lasten aan het begin van de looptijd hoger. Dat vinden sommige mensen een nadeel, want je moet die maandlasten natuurlijk wel kunnen dragen.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Ja, dat mag. Ieder jaar mag je zonder kosten een deel van je lineaire hypotheek extra aflossen. Bij alle banken is dat minimaal 10% van de hoofdsom, maar bij veel geldverstrekkers is dit percentage hoger.
Bij een annuïteitenhypotheek los je in de eerste periode minder af en aan het einde van de looptijd juist veel. Bij een lineaire hypotheek los je tijdens de hele looptijd hetzelfde bedrag af. Met de lineaire hypotheek los je dus sneller af. Aan het begin van de looptijd heb je met een annuïteitenhypotheek lagere lasten. De lineaire hypotheek is over de hele looptijd gezien goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.
Ja dat kan. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de andere voorwaarden die gesteld worden aan een NHG.