Wat is een annuïteitenhypotheek?
Sinds 2013 komen voor starters op de hypotheekmarkt nog maar twee hypotheekvormen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dat zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek is een eenvoudige hypotheek, waarbij het bedrag dat je per maand betaalt tijdens de hele looptijd hetzelfde blijft.
USP Annuiteit
Een annuïteitenhypotheek berekenen
Een annuïteitenhypotheek berekenen
Bij de annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand. Je bruto maandlasten (aflossing + rente) blijven tijdens de hele looptijd gelijk. De samenstelling van dat bedrag verandert echter. In het begin is je schuld nog hoog, dus betaal je naar verhouding veel rente. Naarmate de tijd verstrijkt verandert dat, want je gaat steeds meer aflossen. Omdat je schuld lager wordt, ga je ook minder rente betalen. Maar het totale bedrag blijft dus altijd gelijk. Zeker de eerste tien jaar zijn je maandlasten lager dan bij een lineaire hypotheek. In een adviesgesprek zullen wij de bruto en netto maandlasten van jouw annuïteitenhypotheek berekenen.
Is de annuïteitenhypotheek aftrekbaar?
Is de annuïteitenhypotheek aftrekbaar?
De rente is bij de annuïteitenhypotheek aftrekbaar. Sinds 2013 is je hypotheekrente alleen aftrekbaar als je je lening binnen 30 jaar aflost. De annuïteitenhypotheek voldoet hieraan. Je lost namelijk iedere maand een deel af. In het begin betaal je veel rente en los je minder af. Hierdoor heb je vooral aan het begin van de looptijd veel profijt van de hypotheekrenteaftrek. Want hoe meer rente je betaalt, hoe meer er aftrekbaar is op je inkomstenbelasting. Omdat je maandelijks aflost, wordt bij een annuïteitenhypotheek je schuld iedere maand iets kleiner. Hoe lager je schuld, hoe minder rente je gaat betalen. Aan het einde van de looptijd heb je dus ook minder belastingvoordeel. Hierdoor stijgen je netto maandlasten (aflossing + rente – hypotheekrenteaftrek).
De populariteit van de annuïteitenhypotheek
De populariteit van de annuïteitenhypotheek
Veel mensen kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Ten eerste omdat je met deze hypotheek in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek en dat levert een leuk belastingvoordeel op. Daarnaast vinden veel mensen het fijn dat je aan het begin van de looptijd lagere lasten hebt dan bij een lineaire hypotheek. En het is natuurlijk fijn om te weten dat je je hypotheek gegarandeerd hebt afgelost aan het einde van de looptijd. Hierdoor blijf je nooit met een restschuld zitten.
Nadelen van de annuïteitenhypotheek
Nadelen van de annuïteitenhypotheek
Over de hele looptijd gezien is de annuïteitenhypotheek duurder dan de lineaire hypotheek. Dat komt omdat je bij een lineaire hypotheek sneller aflost. Daardoor betaal je over de hele looptijd ook minder hypotheekrente. Daarnaast is het goed om te weten dat je netto maandlasten (aflossing + rente – hypotheekrenteaftrek) omhoog gaan naarmate de looptijd vordert. Je gaat namelijk steeds minder rente betalen waardoor je ook steeds minder hypotheekrenteaftrek hebt. Je rente en aflossing blijven gelijk. Dus per saldo stijgen dan je maandlasten.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Ja, dat mag. Ieder jaar mag je zonder kosten een deel van je annuïteitenhypotheek extra aflossen. Bij alle banken is dat minimaal 10% van de hoofdsom, maar bij veel geldverstrekkers is dit percentage hoger.
Bij een annuïteitenhypotheek los je in de eerste periode minder af en aan het einde van de looptijd juist veel. Bij een lineaire hypotheek los je tijdens de hele looptijd hetzelfde bedrag af. Met de lineaire hypotheek los je daardoor sneller af. Aan het begin van de looptijd heb je met een annuïteitenhypotheek lagere lasten.
Ja dat kan. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de andere voorwaarden die gesteld worden aan een NHG hypotheek.