Dit is een levenhypotheek

Dit is een levenhypotheek

Een levenhypotheek bestaat uit twee onderdelen: een aflossingsvrije lening en een levensverzekering. Dit biedt fiscaal interessante mogelijkheden. Een nieuwe levenhypotheek afsluiten kan echter niet meer. Heb je al een levenhypotheek, dan informeren we je hier graag over deze hypotheek.

USP Leven

Belastingvrij vermogen opbouwen
Optimale hypotheekrenteaftrek
Niet meer nieuw af te sluiten

Voordeel levenhypotheek berekenen

Voordeel levenhypotheek berekenen

Net als bij de bankspaarhypotheek, maakte het belastingvoordeel de levenhypotheek aantrekkelijk. De levenhypotheek bestaat uit een levensverzekering en een aflossingsvrije lening. Tijdens de looptijd van de hypotheek los je dus niet af. Wel betaal je iedere maand rente over de volledige schuld. Zo profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Om aan het eind van de looptijd je lening af te kunnen lossen, sluit je een levensverzekering af. Hier betaal je maandelijks een premie voor. Deze verzekering keert op de einddatum van de hypotheek een bedrag uit waarmee je je hypotheek aflost. Het vermogen in deze verzekering kun je belastingvrij opbouwen. Twee keer belastingvoordeel dus, bij het berekenen van de levenhypotheek.

Nadelen van de levenhypotheek

Nadelen van de levenhypotheek

Rond de levenhypotheek is commotie ontstaan omdat bleek dat verzekeraars behoorlijk wat kosten in rekening brachten voor de levensverzekering. Hierdoor ontstond een scheve verhouding binnen de premie tussen het bedrag aan kosten en het bedrag dat daadwerkelijk ingelegd werd in de verzekering. Afkopen van de verzekering werd daarmee ook een lastige kwestie, zeker in de eerste jaren van de verzekering van de levenhypotheek. Daarnaast bestaat de kans dat je geen garantie hebt dat de verzekering een vast bedrag uitkeert. Hiermee loop je het risico op het restschuld.

Veelgestelde vragen

Wat wil je nog graag weten?

Tegenwoordig ben je verplicht om op een deel van je hypotheek af te lossen. Dat kan niet met de levenhypotheek. Daarnaast is fiscaal gunstig vermogen opbouwen voor de aflossing van je hypotheek niet meer mogelijk – en dat was nou net een van de belangrijkste voordelen van de levenhypotheek.

Ja, dat kan. Juist omdat de kosten bij de aan de levenhypotheek gekoppelde verzekering (te) hoog kunnen zijn, kan het een goed idee zijn om je levenhypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Daarmee kun je veel geld besparen. Wil je laten doorrekenen of jouw levenhypotheek oversluiten een goed idee is, kom dan gerust bij ons langs.