Dit is een bankspaarhypotheek
Een bankspaarhypotheek is een combinatie van een lening en een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een bankspaarhypotheek afsluiten kan sinds 2013 niet meer. Maar wie deze hypotheek nog heeft, geniet veel belastingvoordeel.
USP Bankspaar
Een 100% aflossingsvrije hypotheek afsluiten is in veel gevallen niet meer mogelijk. Dit is zo geregeld, omdat in het verleden te veel mensen in de problemen kwamen met het aflossen van de schuld van hun aflossingsvrije hypotheek. Je kunt tegenwoordig daarom tot maximaal de helft van de waarde van je woning aflossingsvrij financieren. Voor het andere deel moet je kiezen voor een hypotheek waarbij je aflost of kapitaal opbouwt.
Bankspaarhypotheek aflossen
Bankspaarhypotheek aflossen
Een bankspaarhypotheek aflossen gebeurt in een keer aan het einde van de looptijd. Dat werkt zo. Op een bankspaarhypotheek los je niets af. Je betaalt dus alleen rente. Naast de rentebetaling stort je periodiek geld op de geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Op deze manier bouw je vermogen op waarmee je aan het eind van de looptijd in een keer je bankspaarhypotheek kunt aflossen.
Voordeel van de bankspaarhypotheek berekenen
Voordeel van de bankspaarhypotheek berekenen
Het grote voordeel van de bankspaarhypotheek zit in het belastingvoordeel. Omdat je niets aflost, betaal je iedere maand over de volledige schuld rente. Zo profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast wordt ook het rendement op je spaargeld of beleggingen - onder voorwaarden - fiscaal gunstig behandeld. Zo kun je dus dubbel belastingvoordeel bij de bankspaarhypotheek berekenen.
Een bankspaarhypotheek en de rentevaste periode loopt af? Let dan goed op!
Een bankspaarhypotheek en de rentevaste periode loopt af? Let dan goed op!
Als bij jouw bankspaarhypotheek de rentevaste periode afloopt, is het opletten geblazen. Krijg je een verlengingsvoorstel, bekijk dan goed wat de gevolgen daarvan zijn. Bevat het verlengingsvoorstel een lagere rente dan lijkt dat gunstig: want wie wil er nou niet minder rente betalen? Het venijn zit hier:
De rente die je betaalt is altijd even hoog als de rente die je ontvangt op je spaardeel. Gaat de rente die je betaalt omlaag, dan krijg je ook minder rente op je spaartegoed. De kans bestaat dat je spaardeel hierdoor minder hard groeit en dat je extra moet gaan inleggen om aan het einde van de looptijd genoeg geld te hebben om je hypotheekschuld af te kunnen lossen. Door die extra inleg kan het zomaar zijn dat je maandlasten - ondanks de lagere rente - toch hoger uitvallen.
Veelgestelde vragen
Wat wil je nog graag weten?
Tegenwoordig ben je verplicht om op een deel van je hypotheek af te lossen. Dat kan niet met de bankspaarhypotheek. Daarnaast is fiscaal gunstig sparen voor de aflossing van je hypotheek niet meer mogelijk – en dat was nou net een van de belangrijkste voordelen van de bankspaarhypotheek.
Ja, dat kan. En we snappen dat je dat overweegt als de lage hypotheekrente laag staat. Ook als je nu een hogere hypotheekrente betaalt, is je bankspaarhypotheek oversluiten in veel gevallen toch niet voordelig. Je raakt dan namelijk ook de relatief hoge rente op je spaarrekening kwijt. Wil je laten doorrekenen of jouw bankspaarhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm een goed idee is, kom dan gerust bij ons langs.